فراموش کردم
اعضای انجمن(120) همه اخبار و مطالب میانه صفحه اصلی انجمن مطالب صرفاً جهت اطلاع! مقررات انجمنهای سایت درباره میانه بهمراه جزئیات
جستجوی انجمن
مدیر انجمن: مهدی عزیزی
فراز احمدی (Eskafild )    

کوه های رنگی آلاداغلار میانه

منبع : Farazahmadi.ir
درج شده در تاریخ ۹۸/۱۱/۱۴ ساعت 18:06 بازدید کل: 542 بازدید امروز: 542
 

کوه های رنگی آلاداغلار میانه در موقعیت جغرافیایی E4735 N3707 در استان آذربایجان شرقی واقع است.قسمتی از این کوه‌ها در امتداد اتوبان تبریز به زنجان و در کنار روستای دادلو و روستای حلاج سفلی شهرستان میانه واقع شده است که متعلق به سازندهای Upper red یا قرمز بالایی زمین هستند که در اکثر نقاط ایران مرکزی ( تقسیم بندی زمین شناسی) بر روی توف های ائوشن قرار می‌گیرند و رنگ قرمز آنها حاکی از شرایط اکسیدان و وفور اکسیژن به منظور ترکیب با اکسیژن است.

وجود رنگ‌هایی همچون قرمز، زرد، سفید و نارنجی در بافت این ارتفاعات مناظر بدیعی ایجاد کرده است. در نزدیکی این کوه های رنگی چندین روستا قرار دارد که در بین کوههای رنگی قرار گرفته اند.خاک به کار رفته در کاهگلی که برای ساختن خانه در این روستاها استفاده می شود قرمز رنگ است.

این کوه‌ها به سبب رنگی بودن شان به ویژه رنگ مسی و زرد در شرایط نور مناسب و هوای گرم سوژه مناسبی برای عکاسی طبیعت به شمار می رود.سازند قرمز بالایی، بیشتر از نوع ماسه‎سنگ، مارن، کنگلومرا و تبخیری‎هاست که در شرایط مولاسی تشکیل شده و فرونشینی تدریجی بستر، ضخامت آن را به شدت افزایش داده است.با وجود شرایط یکسان رسوبی، سنگ‎شناسی این سازند تغییرات زیادی دارد، به گونه‎ای که هم‎ارزی دقیق رخنمون‎ها دشوار است و هیچ برشی نمی‎تواند الگوی این سازند باشد.

یکی از ویژگی‎های سازند قرمز بالایی سیمای ظاهری آن است که به جز حاشیه ارتفاعات، به طور عموم نواحی کم‎ارتفاع دشت گونه را زیر پوشش دارد. گستره‎های وسیعی از فرونشست‎های زمین‎ساختی جوان مانندکویر بزرگ، فرونشست میانه – زنجان، گودی قم – ساوه، گودال بلورد – بافت – سیرجان با نهشته‎های این سازند پُر شده‎اند. در این گونه نواحی، بسیاری از تپه ماهورهای سُرخ‎رنگی که با رسوبات تبخیری آغشته‎اند، جزو سازند قرمز بالایی هستند.

سازند قرمز بالایی در شرایط رسوبی یکسان انباشته نشده است. موج نقش‎های جریانی موجود در ماسه‎سنگ‎ها، ته‎نشست آنها را در آب تأیید می‎کند. از سوی دیگر، تنه درختان فسیل شده، اثر قطره‎های باران، ترک‎های گلی فسیل شده، نشانگر وجود حوضه‎های رسوبی خشکی در زمان ته‎نشست سازند سُرخ بالایی است.

در یک نگاه کلی، خروج گسترده زمین در میوسن میانی موجب افزایش آهنگ فرسایش و آزاد شدن حجم زیادی از فرآورده‎های تخریبی شده که به شکل رسوبات آبرفتی در مخروط‎افکنه‎ها و یا رسوبات تبخیری – تخریبی ریزدانه در حوضه‎های کولابی نهشته شده‎اند.

بدین‎سان، سازند قرمز بالایی دو رخساره متفاوت دارد. یکی رخساره تخریبی که در حاشیه حوضه قرار داشته و دیگری رخساره کولابی که در داخل حوضه و دور از منشأ بوده است. رخساره‎های کولابی این سازند در کویر بزرگ گسترش وسیعی دارد.حوضه‎های کوچک‎تر کولابی نیز در جنوب میانه و اطراف کبودرآهنگ (شمال همدان) وجود داشته‎اند.

برخلاف اثرات سوء زیست‎محیطی، داشتن نهشته‎های اقتصادی یکی از ویژگی‎های بارز سازند قرمز بالایی است. نهشته‎های گچ و نمک این سازند در بسیاری نقاط کاربرد صنعتی و خوراکی دارند. در منطقه میانه، ردیف‎های این سازند حجم‎های زیاد ژیپس و نمک پتاس‎دار دارد که در حدود 50 متر ضخامت دارد.

افزون بر کلریدسدیم و کلریدپتاسیم (سیلویت) سُرخ‎رنگ، کارنالیت و سولفات جدیدی از کلسیم، منیزیم و پتاسیم به نام «مامانیت» (اقتباس شده از نام روستای مامان میانه) گزارش شده است (لادام، 1942) این سولفات در حقیقت یک گرهک چند نمکی است که در قاعده نمک دیده می‎شود.درگنبدهای نمکی ایلجاق، میزان پتاس اکتشاف شده حدود دو میلیون تن برآورد شده است.

منبع نوشته: irandeserts.com

 

 

این مطلب توسط مهدی عزیزی بررسی شده است. تاریخ تایید: ۹۸/۱۱/۱۵ - ۰۰:۴۱
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:

1
1


لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (0)